اضطراب کودکان، مشکل شايعي در ميان کودکان و بزرگسالان است و حدود ده تا بيست درصد کودکان دبستاني علايم اضطراب را تجربه ميکنند. نسبت کودکاني که استرس را تجربه ميکنند از اين نيز بيشتر است. اگر کودکتان دچار استرس و اضطراب است ميتوانيد به او کمک کنيد تا از فشار نگرانيها رها شود؟
?
?" />
به او بياموزيدکه با ترسهايش روبرو شود نه اينکه از آنها فرار کند
به گزارش سلامت نيوز به نقل از ضميمه خانواده رومه اطلاعات، انسان از موقعيتهايي که از آنها اجتناب ميکند، ترس دارد، اين اجتناب از موقعيتهاي اضطراب زا خودش باعث ايجاد اضطراب ميشود. وقتي کودک با ترسهايش روبرو ميشود، ياد ميگيرد که اضطراب به طور طبيعي با گذر زمان کاهش پيدا ميکند.
بدن انسان نميتواند براي طولاني مدت مضطرب باقي بماند بنابراين مکانيزمي وجود دارد که پس از مدتي باعث آرامش ميشود.معمولا اضطراب بعد از بيست تا چهل دقيقه فروکش ميکند.
به او بياموزيد انسان کاملي نبودن اهميتي ندارد
خيلي از والدين گمان ميکنند موفقيت در ورزش، درس و يا هنر بسيار اهميت دارد. اما آنها فراموش ميکنند کودک بايد تجربههاي منحصر به فرد کودکي خودش را داشته باشد.
اگر براي کودکمان نمره شانزده نمره قابل قبول اما کافي نباشد، مدرسه براي او فقط جايي براي نمره گرفتن ميشود نه جايي براي آموزش و لذت از آموزش. اين به اين معنا نيست که نمره عالي گرفتن و نفر اول بودن اهميتي ندارد، بلکه مهمترين موضوع تشويق کودک براي تلاش است و البته در عين حال بايد بدانيد که پذيرفتن اشتباه و غلطهاي جزيي او امري طبيعي است.
بر نکات مثبت توجه بيشتري داشته باشيد
گاهي اوقات کودک مضطرب و نگران در افکار منفي و انتقاد از خود غرق ميشود. ممکن است او در مورد اتفاقات آينده بيشتر بر نيمه خالي ليوان تمرکز کند. هرچه شما بيشتر بتوانيد بر افکار مثبت کودکتان و نکات خوب موقعيت تمرکز کنيد، کودک شما نيز ميتواند نکات مثبت را ببيند و به آنها توجه کند.
براي فعاليتهاي آرامش بخش برنامهريزي کنيد
کودکان احتياج به فعاليتهاي آرامش بخش دارند و بايد کودکي کنند. اما گاهي فعاليتهاي جالب مانند ورزش ميتواند بيشتر جنبه قهرماني و پيروزي به خود بگيرند.
پس بايد مطمئن شويد کودکتان فقط براي لذت و سرگرمي بازي ميکند. اين نوع فعاليتها ميتواند برنامه ريزي روزانه براي بازي با اسباب بازي يا يک ورزش، يوگا، نقاشي يا معاشرت با ديگر کودکان باشد.
براي کودکتان الگوي رفتار مناسب، اهميت به خود و مثبت انديشي باشيد
کودک معمولا رفتار والد را تقليد ميکند. بنابراين اگر شما از موقعيتهاي اضطراب زا اجتناب کنيد، کودکان نيز از شما تقليد ميکنند. اگر شما با ترسهايتان روبرو شويد، او نيز همين کار را ميکند.
اگر شما به خودتان اهميت بدهيد و براي نيازهايتان وقت بگذاريد، او هم از شما تقليد ميکند. پس اگر ميخواهيد کودکي سالم از نظر روان داشته باشيد خود شما نيز بايد به روان خود اهميت بدهيد.
?" />
رفتارهاي شجاعانه کودکتان را تشويق کنيد
اگر کودک با ترسهايش روبرو شد، اين کار او را تشويق کنيد. اين تشويق ميتواند يک آغوش، يک استيکر و يا يک جايزه کوچک باشد. اما شما هيچگاه نبايد از قبل براي کودک جايزهاي تعيين کنيد. اگر رفتار مناسب کودکتان در مقابل ترسهايش با تشويق همراه باشد، او براي ادامه اين رفتار دلگرمتر ميشود.
خواب مناسب را جدي بگيريد
براي کودکتان زمان خواب منظمي در نظر بگيريد و بر آن پافشاري کنيد. اين کار به کودک شما کمک ميکند تا خواب کافي داشته باشد و بدون استرس به خواب برود و يا از خواب بيدار شود.
کودک را تشويق کنيد که اضطراب خود را بازگو کند
اگر کودکتان با شمااز ترسها و اضطرابهايش حرف زد به او نگوييد «مشکلي نيست» يا «نه تو نميترسي.» اين کار به کودک شما کمکي نميکند بلکه باعث ميشود کودکتان فکر کند که به او گوش نميکني يا او را نميفهمي. به جاي اين کار ميتوانيد بگوييد «بله، به نظر ميرسد که ترسيده اي. نگران چه چيزي هستي؟» بعد ميتوانيد در مورد احساسات و ترسهايش با او صحبت کنيد.
به او کمک کنيد که مشکلش را حل کند
وقتي که به کودکتان اطمينان ميدهيد که او را ميفهميد و به حرفهاي او گوش ميدهيد، بايد اين کار را با کمک براي حل مشکل واقعي او تکميل کنيد. بايد به او کمک کنيد که راه حلهاي مختلفي براي مشکلش پيدا کند. اگر کودکتان خودش ميتواند راه حل خوبي براي مشکلش پيدا کند که عالي است. در غير اين صورت ميتوانيد در اين کار او را ياري کنيد.
آرام باشيد
بازخورد کودک به موقعيتها معمولا بر اساس مشاهده والدين است. حتما بارها کودکي را ديدهايد که بعد از زمين خوردن به پدر و مادرش نگاه ميکند و بعد عکس العمل نشان ميدهد. کودکان در هر سني به احساسات والدينش توجه ميکنند و معمولا واکنش او منطبق با رفتار والدين است. اگر شما مضطرب باشيد، کودک نيز مستعد اضطراب بيشتري است.اگر ميخواهيد اضطراب و استرس کودکتان را کاهش دهيد خودتان نيز بايد آرام باشيد. شما بايد با صداي آرام صحبت کنيد، صورت شما آرام باشد و رفتار آرامي داشته باشيد.
با کودکتان تمرينات آرامش بخش انجام دهيد
گاهي چند تمرين آرامش بخش ساده ميتواند راهکار کاهش اضطراب کودکتان باشد. اين کار ميتواند چند نفس عميق باشد و يا ميتوانيد از کودکتان بخواهيد به چيزي که دوست دارد مثل قدم زدن در ساحل فکر کند. ميتوانيد از او بخواهيد چشمانش را ببندد و به يک صدا، بو و يا تصوير فکر کند.
مثلا از او بخواهيد که چشمانش را ببندد و به ساحل و بوي دريا فکر کند و شنها را در زير پاهايش تصور کند، به صداي مرغان دريايي و صداي موجها فکر کند. اگر اين کار براي او اثر داشت ميتوانيد از او بخواهيد خودش در زمان اضطراب اين تمرين را انجام دهد.
تسليم نشويد
اضطراب و استرس ميتواند يک درگيري مزمن شود و موضوع اضطراب زا ميتواند تغيير کند اما او ممکن است دايم براي چيزهاي متفاوتي احساس اضطراب کند.
آنچه از نظر علمي واضح است اضطراب و استرس درمان پذير است پس آنچه اهميت دارد اين است که تسليم نشويد پس اگر اضطراب کودکتان حاد شد حتما به روان پزشک کودک مراجعه کنيد.
سلامت نيوز: 12 راه براي کاهش اضطراب کودک
درباره این سایت